Geodezik Kubbeler
Giriş
Geodezik Kubbeler uzamsal yapılardır. Uzamsal yapılar, bir mekanı örten, düğüm noktalarında veya uzunlukları boyunca yüklere maruz kalan, mafsallı(Moment aktarmaz) veya rijit(Moment aktarır) düğüm noktalı lineer elemanlardan oluşan üç boyutlu sistemlerdir. "Geodesic" terimi iki Yunanca kelimeden meydana gelir. 'Geo', dünyayı, özellikle de küresel şeklini ifade eder. 'Desic' ölçümle ilgilidir. "Geodesic" in gerçek anlamı "dünyayı ölçmek" tir. Geodezik Kubbeler, kubbe sistemlerin küresel formda olabilmeleri için beşgen elemanlar arasına bozuk altıgen elemanların katılmasıyla elde edilirler. Buckminster Fuller tarafından 1954’lerde geliştirilen Geodezik Kubbelerin prefabrikasyona uygunluğu ve küresel formda kubbe üretiminde sağladığı avantajlar nedeni ile bu alanda önemli bir problem ortadan kalkmış oldu. 
Geodezik Kubbeler
Genel Özellikler
Geodezik Kubbeler, yapı kendi ağırlığı, kaplama ve kar yükü gibi yerçekimi yükleri, rüzgar yükleri, deprem yükleri vb. her türlü yükler altında diğer yapı sistemlerine göre oldukça güvenli yapılardır. Prefabrikasyona uygunluğu ve montaj kolaylığı nedeni ile,  diğer kubbe sistemlere göre daha çok tercih edilen Geodezik Kubbeler,  teknik gereklilikler  ve müşteri isteklerine bağlı olarak, genellikle çelik, alüminyum, ahşap, fiberglas ve plastik olmak üzere farklı konstrüksiyon malzemeleri  ve düğüm sistemleri kullanılarak imal edilmektedir. Kubbe maliyetleri, çap, frekans, konstrüksiyon ve kaplama malzemesi  ve gerekli donanım malzemelerine göre farklılıklar göstermektedir.
Geodezik Kubbeler
Kullanım Yerleri
Geodezik Kubbeler, mikro iklim bakımından yüksek ekonomi ve konfor sağlaması nedeni kış bahçesi veya botanik bahçesi, bir ailenin acil ihtiyacını karşılayabilecek bir sera, ekolojik yaşam evi, dört mevsim kullanılabilecek bir konut, çocuklar için tırmanma yapısı, okul, ibadethane, sergi  salonu, topraklarının tamamına yakını deprem kuşağında olan ülkemizde güvenli bir deprem  sığınma evi vb. çok farklı amaçlar için yaygın olarak kullanılmakta olan, enerji açısından verimli, montajı kolay, diğer yapı sistemlerine göre olağanüstü dayanıklı, taşınabilir, fonksiyonel geometri ve mimari estetiğe sahip tek hatlı kubbelerdir. Tüm bu özellikleri ile Geodezik Kubbeler her eve lazım yapı sistemleridir.
Geodezik Kubbeler
Düğüm Sistemleri
Liste 4
Geodezik Kubbeler
Kaplama Malzemeleri
Liste 5
Geodezik Kubbeler
Mimari Tasarım
Liste 7
Geodezik Kubbeler
Statik Tasarım
Liste 6
Geodezik Kubbeler
Maliyet Analizi
Liste 8
Geodezik Kubbeler
MaviDome
Liste 9
+90 532 614 79 29
+90 537 873 97 23
+90 537 691 79 29
mavidome@mavidome.com
Bahçelievler Mah. Küme Evleri,
165/1, Yakaören/ISPARTA
Kubbe,  insanlığın bildiği en dayanıklı yapıdır.