Geodezik Kubbeler

Kubbe sistemler, kendi ağırlığı, kaplama yükü, kar yükü, rüzgar yükü, deprem yükü vb. her türlü yüklere karşı insanlığın bildiği en dayanıklı yapıdır. Doğru eksenli çubuk elemanlardan meydana gelen, mafsallı(Moment aktarmaz) veya rijit(Moment aktarır) düğüm noktalı çubuk kubbe sistemler, uzamsal yapılar sınıfında tanımlanır. Çubuk kubbe sistemler içerisinde, prefabrikasyona uygunluğu ve montaj kolaylığı nedeni ile en çok tercih edilen kubbe ise Geodezik Kubbelerdir. "Geodesic" terimi iki Yunanca kelimeden meydana gelir. 'Geo', dünyayı, özellikle de küresel şeklini ifade eder. 'Desic' ölçümle ilgilidir. "Geodesic" in gerçek anlamı "dünyayı ölçmektir. Geodezik Kubbeler, kubbe sistemlerin küresel formda olabilmeleri için beşgen elemanlar arasına altıgen elemanların katılmasıyla elde edilirler. İdeal prefabrikasyon bir sistem bütün düğüm noktaları için aynı özelliğe sahip basit düğüm sistemine ve özdeş elemanlara sahip olmalıdır. Bu gibi durumlarda elemanlar ve düğüm sistemleri büyük ekonomi sağlamaktadır. Buckminster Fuller tarafından 1954’lerde geliştirilen Geodezik Kubbelerin prefabrikasyona uygunluğu ve küresel formda kubbe üretiminde sağladığı avantajlar nedeni ile bu alanda önemli bir problem ortadan kalkmış oldu.
 
Geodezik Kubbeler, aynı zamanda, yenilikçi, aydınlık, modern, enerji verimliliği yüksek, kişiye özel, ekonomik,  ısı yalıtımlı, inşaat süreci rahat, modern, doğayla uyumlu, estetik, kurulumu kolay yapı sistemleridir. Etkinlik mekanı, konut, okul, acil sığınma, ibadethane, sergi salonu vb. sosyal yapılar olarak kullanıldığı gibi, özellikle, mikro iklim bakımından yüksek bir konfor ve enerji açısından verimli (%30'a yakın enerji tasarrufu sağlar) olması nedeni ile de kış bahçeleri, seralar ve botanik bahçeleri olarak oldukça yaygın tercih edilmektedirler. Geodezik Kubbeler,  teknik gereklilikler ve müşteri isteklerine bağlı olarak, genellikle çelik, alüminyum, ahşap, fiberglas ve pprc olmak üzere farklı konstrüksiyon malzemeleri ve düğüm sistemleri kullanılarak imal edilmektedir. MaviDome firması geodezik kubbe imalatında, çubuk elemanlarımızda sadece çelik, düğüm sistemlerinde ise çelik ve yüksek mukavemetli endüstriyel plastik malzeme kullanılmaktadır.
+90 532 614 79 29
+90 537 873 97 23
+90 537 691 79 29
mavidome@mavidome.com
Bahçelievler Mah. Küme Evleri,
165/1, Yakaören/ISPARTA
MaviDome prefabrike geodezik kubbeler, sürdürülebilir bir gelecek ve doğada göz alıcı bir yaşam deneyimi için, ekonomik, kurulumu kolay, dayanımı yüksek yapılardır.